Volvo Trucks lansează primul camion electric de serie: Volvo FL Electric. Perfect pentru oraşele civilizate?

În timp ce Tesla anunţă cu mare tam-tam produse, cărora le ia mult prea mult să ajungă pe piaţă, alţi producători sunt tot mai activi în fapte. E şi cazul camioanelor electrice, Volvo Trucks anunţând astăzi lansarea primului său camion complet-electric – FL Electric.

 

Fireşte, camionul e destinat în mare parte livrărilor de distanţe scurte, eventual în interiorul oraşelor, sau echipării pentru lucrări speciale pentru serviciile urbane, de genul colectărilor de salubritate, sau a altor lucrări specifice.
 
 

 
 

Propulsia camionului este asigurată de un motor ce poate livra o putere de 177 CP în regim constant sau o putere maximă de 251 CP pe perioade scurte. Motorul livrează un cuplu maxim de 425 Nm, iar puterea lui e transmisă roţilor spate prin intermediul unei cutii de viteze cu două trepte şi a unui arbore cardanic clasic. Cuplul măsurat la roată ajunge la 16 kNm!

 
 

 
 

Energia este stocată în două seturi de baterii, ce însumează o capacitate între 100 şi 300 kWh, în funcţie de versiunea aleasă. Cu baterii de 300 kWh, camionul promite o autonomie reală de 300 km. Încărcarea se poate realiza prin mai multe moduri, inclusiv încărcare rapidă la curent continuu, care ar trebui să dureze 2 ore pentru o baterie de 150 kWh. Totuşi, bateria de capacitate maximă, 300 kWh, ar putea fi încărcată complet pe parcursul unei nopţi, fiind conectată la o reţea de curent alternativ de mare capacitate.

 
 

 
 
Fiind un camion 100% electric, cu zero emisii locale, disponibil deja de a fi comandat, noua lansare Volvo Trucks are toate şansele să imprime în curând un nou trend în marile oraşe civilizate, autorităţile cărora ar căuta asemenea soluţii pentru un aer mai puţin poluat în interiorul urbelor. Compania soră a celor de la Volvo Trucks, Volvo Buses, are deja o experienţă de succes cu automobilele electrice urbane, reuşind să vândă peste 4,000 de autobuze electrice din 2010 încoace.