Quality & safety

Detalii ISO9001

Certificarea conform ISO 9001 a devenit, in ultima vreme, o necesitate. Motivele care constrang o firma de transport sa se certifice sunt variate si pot fi de la a corespunde unui criteriu de eligibilitate la o licitatie pana la o dovada de seriozitate a societatii, ce poate fi ceruta de un partener extern.

Este stiut faptul ca integrarea Romaniei in UE va constrange si mai mult societatile de transport sa-si certifice sistemul de management. De altfel, firmele care efectueaza transporturi internationale stiu deja acest lucru. Mai mult, acestea au aflat ca trebuie sa faca dovada unei certificari ISO 9001 valabile in spatiul UE.

Avantajele certificării ISO 9001:

Printre avantajele enumerate mai sus, standardul ISO 9001 este unul dintre factorii care favorizează comerţul internaţional cu bunuri şi servicii. Dovada o reprezintă numărul de ţări care au adoptat acest standard şi sutele de mii de firme care au obţinut certificare ISO 9001.

Standardul ISO 9001 a fost elaborat pentru o certificare oferită clientilor. Societatea în cauză functionează în acord şi pe baza unui sistem de calitate recunoscut internaţional şi care este reprezentativ atât pentru calitatea produselor şi serviciilor, cât şi managementului firmei respective.

Faptul că o societate a obţinut certificare ISO nu reprezintă simpla obţinere a unui certificat recunoscut internaţional, ci reprezintă măsura în care firma respectivă foloseşte anumite practici de lucru, este constientă de obligaţiile sale referitoare la scopul ei în sine, respectă cerinţele clienţilor şi reprezintă, de fapt, o recomandare generală bazată pe procesele şi performanţele firmei.

Principii ale certificării ISO 9001:
– Orientarea către client
– Stil de conducere
– Implicarea personalului
– Managementul pe procese
– Abordarea sistemică a Managementului
– Imbunătăţirea continuă
– Decizii bazate pe fapte
– Relaţii reciproc avantajoase dintre furnizori.

Asigurari CMR/ Asigurari CARGO

Cele doua tipuri de asigurari– Cargo si CMR – sunt deseori confundate de cei care sunt interesati de asigurarea marfurilor. Trebuie, insa, facuta distinctia intre acestea, in asa fel incat sa fie acoperite riscurile pe care le doreste cu adevarat asiguratul.

Intr-adevar, ambele polite asigura problemele care pot aparea in cadrul unei operatiuni de transport. Polita CMR se adreseaza transportatorului, asigurandu-i raspunderea in calitate de caraus pentru marfurile transportate, in timp ce polita Cargo asigura marfurile pe perioada transportului, fiind incheiata de cele mai multe ori de catre proprietarul marfurilor.

Ce riscuri acopera asigurarea Cargo?

Asigurarea va oferi despagubiri in cazul in care are loc unul dintre urmatoarele evenimente:

– Incendiu/explozie;
– Deraierea/rasturnarea mijloacelor de transport terestre;
– Rasturnarea sau scufundarea ambarcatiunii maritime cu ajutorul careia se transporta marfa;
– Coliziunea dintre mijlocul de transport maritim si un obiect extern;
– Necesitatea descarcarii marfurilor intr-un port de refugiu;
– Inundarea ambarcatiunii cu apa, care dauneaza marfurilor;
– Pierderea unei parti a marfii in timp ce este manipulata, incarcata sau descarcata.

Ce riscuri acopera asigurarea CMR?

Raspunderea transportatorului in calitate de caraus pentru pagube produse marfurilor transportate intern si/sau international cu vehicule care sunt specificate in polita. Perioada de valabilitate a unei astfel de polite este calculata incepand din momentul in care marfa intra in posesia transportatorului, pana cand aceasta va fi livrata beneficiarului, mai exact la locul de descarcare.

Este recomandata incheierea ambelor tipuri de asigurari in momentul in care se realizeaza transportul unor marfuri. Pe de o parte, este important ca eventualele evenimente nedorite care ar putea afecta marfa sa ofere despagubiri proprietarului si totodata este recomandat ca transportatorul sa fie acoperit in momentul in care marfa pe care o transporta inregistreaza daune in urma unui accident.

 

Certificari acordate